Astăzi îți propun să ne îndreptăm atenția asupra beneficiilor merelor. Citește în continuare pentru a afla în ce măsură are un fundament științific proverbul „Un măr pe zi ține doctorul departe”.

Consumul regulat de mere și alte vegetale este asociat cu un risc redus de cancer și boli de inimă

Poate oare consumul constant de mere să-l țină departe pe doctor? Sau este doar o metaforă pentru încurajarea consumului de fructe? Acesta este un mesaj de sănătate publică lansat încă din 1866. În Statele Unite există chiar o asociație foarte prezentă în viața publică, care susține importanța merelor pentru dietă.

De aceea, cercetătorii americani și-au propus să verifice validitatea celebrului proverb. Obiectivul: examinarea relației dintre consumul merelor și reducerea frecvenței vizitelor la medic. Așadar, au comparat persoanele care mănâncă frecvent mere cu cele care nu au acest obicei. Le-au întrebat dacă au fost la medic în ultimul an, dacă au fost spitalizate, au suferit operații sau au luat medicamente. Din cele 8.000 de persoane chestionate, doar aproximativ una din zece a raportat că mănâncă mere constant.

Dovezile nu au putut susține faptul că un singur măr pe zi, indiferent de restul dietei, poate garanta lipsa oricărei afecțiuni. Concluzia: este nevoie de mai mult de un măr pe zi. Ideal ar fi să îți organizezi întreaga dietă pe baza alimentelor de origine vegetală. (Jacobs DR Jr, Murtaugh MA, It’s more than an apple a day: an appropriately processed, plant-centered dietary pattern may be good for your health, „Am J Clin Nutr”, 2000.)

De-a lungul timpului au fost efectuate și alte studii din care a rezultat o concluzie încurajatoare. Dacă mâncăm fructe în mod constant, scade riscul de accident vascular. Date similare au ieșit la iveală pentru bolile cardiovasculare. Printre efectele benefice ale consumului de mere se numără și menținerea creierului într-o stare de funcționare optimă, reducerea riscurilor de cancer, atenuarea simptomelor de astm.

Click aici și află care dintre mere este cel mai nutritiv!

Mai mult decât atât, un măr pe zi ține farmacistul departe

S-au făcut chiar comparații între beneficiile unei diete sănătoase susținute vreme îndelungată și efectele medicamentelor. Studiile au arătat că adulții din Statele Unite (după cum ai văzut, foarte puțini la număr) care mănâncă un măr pe zi par să utilizeze mai puține medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală. (Davis MA, Bynum JP, Sirovich BE, Association between apple consumption and physician visits: appealing the conventional wisdom that an apple a day keeps the doctor away, „JAMA Intern Med”, 2015.)

Practic, prescrierea unui măr pe zi pe termen lung ar putea avea același efect asupra reducerii mortalității populației ca tratamentele pe care le urmăm după ce apucăm să ne îmbolnăvim. De ce să aștepți, așadar, să se instaleze o boală, când poți apela la o soluție preventivă atât de eficientă?

Click aici și descoperă secretul pe care medicul tău nu ți-l spune dar care îți poate schimba viața!

În plus, merele îți garantează numai efecte secundare pozitive, spre deosebire de medicamente. Spre exemplu, este de preferat să alegi o dietă echilibrată pe termen lung decât să ajungi în punctul în care să fii nevoit să te bazezi pe statine. Statinele sunt acele medicamente care scad nivelul colesterolului din sânge. Numai în Marea Britanie, o astfel de opțiune ar putea duce la evitarea a peste 12.000 de cazuri de diabet. Asta deoarece statinele cresc riscul de diabet. Raportat la populația Statelor Unite, aceste cifre sunt de 5 ori mai mari.

Așadar, mesajul vechi de 150 de ani care promovează consumul de mere se potrivește și în contextul medicinei moderne. Am putea chiar actualiza proverbul astfel: Un măr pe zi ține farmacistul departe.

Merele – un tratament mai ieftin decât medicamentele?

Probabil că ai fi tentat să răspunzi „da”, ținând cont de costul relativ scăzut al merelor. Deci, dacă medicii ar prescrie mere pentru a preveni numeroase afecțiuni, cheltuielile naționale de sănătate ar putea scădea. Să ținem cont de costul mediu al unei prescripții medicale. Americanii au făcut un calcul. Diferența dintre costul anual al pastilelor și costul anual al merelor ar putea fi de sute de dolari. Și asta pentru o singură persoană.

Pornind de la ipoteza că toți adulții americani ar mânca mere în mod constant, s-ar putea ajunge la o reducere a costurilor de medicamente de 50 de miliarde de dolari. Luând în calcul și costul merelor în sine, ar obține o economie netă de 19 miliarde de dolari anual. Iar aceasta nu este deloc o cifră neglijabilă.

În privința statinelor, costul unui măr pe zi este mai mare decât cel al unei doze zilnice de tratament. De acord, merele sunt cu câțiva bani mai scumpe. În plus, necesită un timp mai mare pentru consum, spre deosebire de o pastilă pe care nu trebuie decât să o înghiți. Dar, dacă te gândești la lipsa totală a efectelor neplăcute în cazul merelor și ții cont că pot preveni bolile pe care pastilele le tratează apoi, reprezintă o variantă cât se poate de bună.

Începe și tu chiar astăzi să înlocuiești desertul de după masa de prânz cu un măr. Pentru a varia, în alte zile poți tăia câteva felii de măr, adăugându-le la salata ta de crudități.   

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: