Dacă în articolul precedent îți arătam cum sucurile dietetice pot crește riscul cardiovascular, azi voi vorbi despre mere, și proprietățile lui antioxidante. Ce măr e cel mai bun să îl alegi pentru o gustare delicioasă?

Care dintre mere e cel mai antioxidant?

După cum probabil știi, mărul este cel mai consumat fruct din România, prezent în piete și în supermarketuri aproape tot anul.

Puterea antioxidantă a mărului, confirmată și de știință, a intrat în conștiința colectivă sub forma zicalei „Un măr pe zi ține doctorul departe”.

Dintre toate soiurile de măr disponibile oricând, care este însă cel mai antioxidant?

Da, mărul este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe pământ, dar care este soiul care, prin nutrienții săi, ține doctorii la o distanță respectabilă de casa ta?

Click aici ca să afli care sunt alimentele care conțin cea mai mare cantitate de antioxidanți!

Finaliștii noștri, în ordine alfabetică, selectați pe baza statisticilor de consum și, mai ales, a nutrienților din ofertă sunt mai sus, în imaginea articolului.

În 2010, Departamentul de Agricultură al SUA a măsurat capacitatea oxidativă a celor mai consumate alimente din toată lumea (U.S. Department of Agriculture. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods, 2007)

Această capacitate este exprimată în unități ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) per 100 g de produs, iar în medie, ai nevoie de minim 5000 de unități zilnic pentru o stare de sănătate ideală.

Dacă îți dorești o viață lungă și sănătoasă, dublează zilnic doza!

În acest clasament, dintre finaliștii noștri, pe ultimul loc este Fuji cu 2589 de unități ORAC, surclasat de Golden delicious cu 2670 și Gala cu 2828 de unități.

Argintul îi revine lui Granny Smith cu 3898 de unități ORAC, iar pe locul întâi în top, cunoscut pe la noi și ca „bot de iepure” (și preferatul meu, de altfel), deliciosul roșu cu 4275 de unități ORAC.

Nu trebuie să memorezi acest clasament! Tot ce trebuie să reții este că valorile ORAC scad cu circa 1000 de unități dacă nu mănânci coaja. Alege astăzi la gustare un măr mediu delicios, de preferat roșu. Nu are nici multe calorii, și te va „umple” de puterea lui antioxidantă!

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, trimite-l și la prieteni.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: