Ti-am tot vorbit de cum sa te feresti sau sa tratezi anumite boli, subiectul cel mai des intalnit fiind cancerul, boala care ocupa primul loc in topul cauzelor de deces.

Pe locul doi se afla accidentele vasculare cerebrale. Ti-am scris si despre acestea, insa niciodata nu le-am dedicat un mail intreg.

Azi vreau sa iti dezvalui ce te poate ajuta sa previi un atac cerebral.

Esti curios sa afli ce ne spun cercetatorii? Citeste articolul de mai jos.

Cum sa previi un atac cerebral

La nivel mondial, accidentele vasculare cerebrale sunt pe locul doi in topul cauzelor de deces. Mai mult, sunt principala cauza a invaliditatii de toate gradele.

Prin urmare, prevenirea unui atac cerebral ar trebui sa fie o prioritate cheie in politicile de sanatate publica. Desi aceasta nu se va intampla prea curand, poti, din fericire, sa le previi si pe cont propriu, pentru ca este foarte simplu: consuma mai multe fibre.

Protectia asigurata de fibre printr-un mecanism necunoscut

Aportul consistent de fibre alimentare poate impiedica accidentele vasculare cerebrale. Iata o convingere stiintifica postulata acum 40 de ani, dar necunoscuta publicului larg, cu toate ca a fost redemonstrata (E. Casiglia et al. High dietary fiber intake prevents stroke at a population level. Clinical Nutrition, 2013).

In prezent, intreaga comunitate stiintifica este convinsa ca un consum ridicat de fibre ajuta la prevenirea obezitatii, diabetului si a bolilor cardiovasculare, din ultima categorie facand parte si atacul cerebral. Dar trebuie sa te convingi si tu, personal. Toate studiile dedicate subiectului au fost analizate si s-a concluzionat ca fiblele protejeaza in mod evident si semnificativ impotriva riscului de accident vascular cerebral (D E Threapleton et al. Dietary fiber intake and risk of first stroke: a systematic review and meta-analysis. Stroke. 2013).

Ca bonus, fibrele scad colesterolul si nivelul de zahar din sange. Un consum mai mare de legume si fructe si mai mic de grasimi ar fi de ajuns pentru scaderea tensiunii arteriale si a inflamatiei din corpul nostru.

Cum reusesc fibrele asemenea performante? Nici oamenii de stiinta nu sunt foarte siguri cum se intampla, dar ce mai conteaza daca efectul e garantat? Pana isi vor da ei seama, tu trebuie sa cresti aportului zilnic de fibre, ceea ce inseamna, in principiu, vegetale integrale…

Cate fibre sa consumi zilnic si incepand de cand?

Evident, cantitatea conteaza. Recomandarile oficiale spun ca avem nevoie de 15 g de fibre la fiecare 1000 de calorii consumate, indiferent de sex, dar ar fi bine sa le mai crestem cantitatea cu ceva grame o data cu varsta. Adevarul este ca foarte putine persoane respecta aceste recomandari minime, iar statisticile deceselor ne dau de gol. Totusi, o crestere de doar 7 g de fibre pe zi a fost asociata cu o reducere de 7% a riscului de atac cerebral, iar 7 grame inseamna o portie de paste integrale cu sos de rosii si un mar…

Si niciodata nu e prea devreme sa maresti consumul de fibre. Atacurile cerebrale sunt cauzate de rigiditatea arteriala si, desi se intampla la majoritatea dupa 50 de ani, rigiditatea arterelor se produce in timp.

Intr-un studiu de 24 de ani inceput pe sute de copii de la 13 ani pana la 36 de ani a aratat ca aportul inferior de fibre la varsta frageda este asociat cu rigidizarea arterelor ce duc la creier. De fapt, chiar de la 13 ani se pot vedea diferentele de rigiditate arteriala (R J van de Laar et al. Lower lifetime dietary fiber intake is associated with carotid artery stiffness: the Amsterdam Growth and Health Longitudinal Study. American Journal of Clinical Nutrition, 2012). Atentie, parinti, si cei mici au nevoie de multe fibre!

Nu este dificil sa cresti consumul de fibre. Un mar in plus pe zi sau 50 g de broccoli… risc deja redus de atac cerebral. Ideal ar fi 25 g/zi de fibre solubile din fasole, ovaz, fructe in coaja lemnoase si fructe de padure si 47 g/zi din fibre insolubile din cereale integrale (taratele au cele mai multe). Este mult, dar nu imposibil, mai ales ca vin la pachet cu kilograme pierdute si protectie garantata impotiva celor mai periculoase boli cronice existente.

Asadar, incepe de azi si ai grija de creierul tau! Mananca la micul dejun 50 g de cereale integrale si 30 g de fructe de padure!

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: