Multumesc celor care mi-au raspuns acelui email si tuturor care o fac cand le place un articol. Asta ma ajuta sa scriu despre temele care te intereseaza cu adevarat.

Azi revin cu raspunsul la una din intrebarile primite: Nu ne putem lua doza salvatoare de antioxidanti din suplimentele din farmacie? De ce sa ne “chinuim” sa mancam mancare buna?

Cum scazi riscul de cancer – cu antioxidantii din fructe sau buline?

Stii deja ca legumele si fructele contin o multime de compusi bioactivi cu incredibila putere antioxidanta, care ajuta la prevenirea si ameliorarea bolilor cronice.

Adevaratele probleme apar cand producatorii incearca, in urma unui proces industrial, sa inchida toata aceasta putere intr-o pilula care, asa cum ti-am mai povestit, nu este elixirul tineretii, ci dimpotriva, aduce riscuri in plus in schimbul usurarii portofelului.

Ucigasul nr. 2 in lume – prevenit cu legume si fructe

Statisticile din ultimii ani arata ca, dupa bolile cardiovasculare, cauza mortalitatii la nivel mondial este cancerul. Nu este greu de ghicit principala cauza, adica alimentatia excesiva si/sau dezechilibrata…

Sa luam exemplu un cancer care apare frecvent. Cancerul de stomac.

In aces sens, un studiu amplu (M. Serafini et al. Dietary total antioxidant capacity and gastric cancer risk in the European prospective investigation into cancer and nutrition study, publicat in International Journal of Cancer 2012 ) din 2012, efectuat pe 500 de mii de persoane, in 23 de centre din 10 tari europente, concluziona ca aportul zilnic de antioxidanti din plante se asociaza cu reducerea riscului de cancer gastric, mai ales in cazul fumatorilor. Atentie, aportul din alimente, nu din suplimente!

Mama natura nu poate fi capturata in pilule

Ce se intampla cand incercam sa inlocuim alimentele antioxidante cu suplimente de sinteza? Nu numai ca nu ajuta, ci pot creste chiar riscul de moarte… Este raspunsul stiintei dat in urma unei analize aprofundate(G. Bjelakovic, et al. Antioxidant supplements for prevention of gastrointestinal cancers: A systematic review and meta-analysis. The Lancet, 2004) a 14 studii, care a incercat sa stabileasca daca suplimentele antioxidante reduc incidenta cancerului la stomac si rata mortalitatii, in general.

Se pare ca dozele de vitamine izolate (precum suplimentele cu vitamina C sau E) pot cauza dezechilibre in organism, in contrast cu sutele de antioxidanti diferiti din legume si fructe, care actioneaza sinergetic, nu separat. Mama natura nu poate fi inchisa intr-o pilula, apoi sa functioneze la capacitate maxima…

Mai mult, cercetatorii nu au putut gasi “dovezi ca suplimentele cu antioxidanti pot preveni cancerele gastrointestinale; dimpotriva, par sa creasca mortalitatea generala.”

Nu intra la farmacie daca vrei vitamine pentru tinerete fara batranete prematura si fara cancer; iti usureaza portofelul si iti dau la schimb riscuri mari de boala.

Du-te zilnic la raionul de legume si fructe, acolo vei gasi antioxidantii autentici, care actioneaza sinergetic ca sa-ti mentina sanatatea si greutatea.

Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!

Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro. Daca ti-a placut, trimite-l si la prieteni.

Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!

Distribuie articolul: