Pentru ca am intrat in luna lui gustar, bogata in legume si fructe tocmai bune de gustat, m-am gandit ca ti-ar fi de folos sa afli cateva dintre secretele acestora pentru a profita din plin de abundenta lor.
Daca marti ti-am aratat cum te ajuta consumul regulat de fructe si legume sa previi sau sa tratezi pietrele la rinichi, astazi iti voi demonstra cum o dieta bogata in fructe si legume te ajuta sa iti reglezi colesterolul.
Citeste articolul si descopera ce poti sa faci pentru a-ti scadea colesterolul mare.
Descopera secretul colesterolului scazut
„Colesterolul mare” a devenit o expresie comuna in limbajul obisnuit al romanilor, iar in calitate de doctor, o aud tot mai des. Multi pacienti se duc la doctor (din pacate nu la nutritionist!) si se aleg cu retete pentru statine, fibratii, sechestranti de acizi biliari sau niacina, toate cu multe efecte secundare extrem de neplacute…
Si de ce ai lua pastile cand exista o cale naturala de a-l scadea, fara efecte secundare?
De ce colesterolul mare este periculos
Colesterolul este o substanta grasa din fluxul sanguin si toate celulele corpului, care produce hormoni si sustine functiile organismului. Cand nivelul de colesterol in sange creste peste limita normala (hipercolesterolemie), poate duce la aparitia bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale (P W Siri-Tarino. Q Sun, F B Hu, R M Krauss. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal of Clin Nutrition. 2010).
Ficatul, dar si alte celule din organism, „fabrica” aproximativ 75% din colesterolul din sange, restul provine din alimentele consumate, mai precis din carne, branza si oua.
Desi organismele internationale recomanda in mod oficial tratarea colesterolului mare prin schimbari in dieta, majoritatea doctorilor prefera sa prescrie statine, fibratii, sechestranti ai acizilor biliari sau niacina.
Toate acestea vin la pachet cu efecte secundare demonstrate si precizate in prospecte: crampe, dureri abdominale sau iritatie, flatulenta, balonare, constipatie sau diaree, probleme hepatice si musculare, ameteala, somnolenta sau tulburari cognitive si de somn, dureri de cap, greata etc (Timothy PC, Mark A, Andrew WB. Cholesterol-lowering phytosterols: factors affecting their use and efficacy. Nutrition and Dietary Supplements. 2010).
Varianta fara efecte secundare
Nu exista o varianta mai buna? Ba da – schimbarile in dieta. Terapiile bazate pe dieta si modificarea stilului de viata nu genereaza efecte adverse (de fapt, au efecte secundare pozitive asupra siluetei si sanatatii) si sunt piatra de temelie a recomandarilor Organizatiei Mondiala a Sanatatii, a American Heart Association, precum si a altor organisme internationale.
Recomandarile includ aportul redus de grasimi saturate si colesterol simultan cu cresterea activitatii fizice si aportul consistent de fibre alimentare (15 g la 1000 de calorii). Asadar, tratamentul natural al colesterolului ridicat este simplu: mai putine alimente de origine animala – singura sursa de colesterol, si mai multe legume, fructe si cereale integrale – surse concentrate de fibre.
Vrei sa eviti sau sa scazi colesterolul ridicat, ca sa nu ai probleme cardiace sau atacuri cerebrale? Solutia sta in farfuria ta: mai putina carne, mai putine lactate si branzeturi grase, care trebuie inlocuite cu legume si leguminoase, fructe si cereale integrale, datorita continutului bogat in fibre.
Incepe chiar de azi cu un mic dejun din musli de ovaz cu fructe proaspete si lapte de soia. La cina iti propun o mare salata de legume de sezon. Si fa-ti analizele regulat pentru a monitoriza rezultatele.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!