In articolul de saptamana trecuta te-am avertizat asupra riscurilor pe care le presupune consumul frecvent si in cantitate mare de carne rosie (si nu numai rosie, as putea sa adaug). Dar cu ce sa o inlocuiesc? Te-ai putea intreba, pe buna dreptate.
Asa ca astazi vreau sa iti vorbesc tocmai despre acele surse de proteine fara riscuri pentru sanatatea ta.
Citeste articolul si descopera care sunt cele mai bune surse de proteine.
Proteine din vegetale sau de la animale?
Cand spun „proteine”, marea majoritate a oamenilor se gandesc imediat la carne, oua, lactate. Mai mult, daca tin post, se ingrijoreaza ca nu au de unde sa-si ia proteinele…
Tu la ce te gandesti? La o fripturica sau la ciuperci la gratar? La iaurt sau la fasole? Proteinele din vegetale, spre deosebire de cele animale, nu vin la pachet cu grasimi rele si colesterol, ci cu beneficii multiple pentru silueta si sanatate.
De unde sa luam proteine?
Carne, oua, lactate sau legumioase, seminte si fructe in coaja tare? Ce spun expertii din domeniu? Walter Willet, presedintele Departamentului de Nutritie de la Harvard(Skerrett PJ, Willett WC. Essentials of healthy eating: a guide. Journal of Midwifery & Womens Health, 2010), aminteste in studiul sau ca „pentru sistemele metabolice implicate in productia si reparararea proteinelor, nu conteaza daca aminoacizii provin de la animale sau de la proteine vegetale. Cu toate acestea, proteina nu se consuma in mod izolat. Este ambalata cu o serie de alte elemente nutritive.” Calitatea si cantitatea de grasimi, carbohidra?i, sodiu ?i alte elemente nutritive din „pachetul cu proteine” pot influenta sanatatea pe termen lung.
Din pacate, nu s-a inventat nicio tehnica uluitoare care sa extraga proteinele din carne, oua si lactate. Proteinele nu intra singure in organism, ci „la pachet” cu tot ce mai contine alimentul pe langa: grasimi saturate, colesterol, carbohidrati, sodiu… Asocierile facute de numerose studii intre consumul de carne sau lactate si boli cardiovasculare, cancer sau obezitate ar trebui sa ne determine sa reevaluam sursele de proteine.
Cele mai bune „pachete” pentru sanatate
Presedintele de la Harvard ne recomanda sa alegem „pachete de proteine”, nu o categorie de alimente pentru ca are proteine. „Mananca mai multe fructe si legume” este un sfat universal valabil, sustinut de sute de studii (The Nutrition Source, publicatie online a Departatmentului de Nutritie, Harvard School of Public Health).
In contrast cu studiile amenintatoare pentru iubitorii de carne, studiile facute pe leguminoase precum fasolea, lintea, nautul, pe nuci, soia sau seminte arata ca proteinele continute din belsug vin la pachet cu efecte uimitoare asupra greutatii si sanatatii: o viata mai lunga, un trup mai sanatos si mai frumos, un colesterol normal, o tensiune normala etc.
Inlocuieste cat mai multe surse de proteine din carne, oua sau lactate cu proteine din fasole, mazare, ciuperci, nuci si seminte, care au dovedit in zeci de studii ca pot prelungi viata si pot reduce riscul de a te ingrasa, de a avea hipertensiune sau colesterol mare si de a te imbolnavi de inima sau de cancer.
Click aici daca vrei sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos!
Ca intotdeauna, astept feedback-ul tau la cristian@kilostop.ro sau prin Reply la acest e-mail. Iar daca ti-a placut, trimite mail-ul si prietenilor.
Multa sanatate si nu uita: mananca variat, nu prea mult, in special vegetale!