În articolul trecut, am abordat un subiect dedicat doamnelor, cărora le-am prezentat schimbările pe care le pot face în stilul lor de viață pentru a preveni cancerul de sân. Astăzi, vreau să mă adresez atât doamnelor, cât și domnilor, indiferent de vârstă și de preocupări, într-o privință de maximă importanță pentru sănătatea cardiovasculară.
Citește articolul și află de ce ești în pericol după fiecare masă bogată în grăsimi.
Grăsimile hrănesc bolile cardiovasculare
Cercetătorii au descoperit încă din 1955 că alimentele care conțin grăsimi pot produce angină pectorală la persoanele cu boli de inimă. (PT Kuo, CR Joyner Jr., Angina pectoris induced by fat ingestion in patients with coronary artery disease; ballistocardiographic and electrocardiographic findings. „J Am Med Assoc.”, 1955.) Constatarea se referă la grăsimile animale, dar și la grăsimile obținute din surse vegetale, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui. Fenomenul anginei pectorale după masă a fost descris acum mai bine de 200 de ani: este vorba despre durerile în piept care apar în primele ore care au trecut de la masa anterioară, chiar dacă pacientul nu face deloc efort, ci se odihnește pur și simplu. Inițial, a existat convingerea că aceste simptome sunt cauzate de redistribuirea fluxului de sânge de la inimă la intestin în timpul digestiei. Mecanismul nu a putut fi demonstrat experimental, de aceea se consideră că problema este legată de impactul alimentelor consumate asupra arterelor coronare.
Studiile efectuate au raportat atacuri de angină pectorală după patru ore și jumătate până la cinci ore după o masă grasă. Pe de altă parte, după o masă fără grăsimi, dar cu aceeași cantitate de alimente și același număr de calorii, nu s-a constatat niciun caz de durere în piept. Iar cercetarea în cauză nu a luat în considerare un meniu alternativ format din legume și fructe, ci unul care conține totuși amidon, zahăr și proteine. (WY Chung, DW Sohn, YJ Kim, S Oh, IH Chai, YB Park, YS Choi, Absence of postprandial surge in coronary blood flow distal to significant stenosis: a possible mechanism of postprandial angina, „J Am Coll Cardiol.”, 2002.)
Cum afectează grăsimea consistența sângelui
Mesele cu conținut scăzut de grăsimi tind să îmbunătățească funcția endotelială, în timp ce mesele bogate în grăsimi reușesc să o perturbe. Arterele noastre nu sunt niște conducte rigide; sunt organe care se dilată sau se contractă în mod activ. Nici endoteliul, căptușeala interioară a vaselor noastre de sânge, nu este un strat inert. Acesta controlează subțierea sau îngroșarea sângelui și eliberarea hormonilor. Practic, endoteliul este cel mai vast component al sistemului endocrin. Dacă am aduna la un loc tot țesutul endotelial dintr-un corp omenesc, ar cântări 3 kilograme și ar avea o suprafață de 700 de metri pătrați.
Aportul de grăsime și-a dovedit influența asupra funcției endoteliale, determinând modificări importante în consistența sângelui. (P Rajendran, T Rengarajan, J Thangavel, Y Nishigaki, D Sakthisekaran, G Sethi, I Nishigaki, The vascular endothelium and human diseases, „Int J Biol Sci.”, 2013.) În următoarele cinci ore după o astfel de masă, sângele devine din ce în ce mai vâscos. Studiile au arătat înrăutățirea stării arterelor, prin afectarea semnificativă a capacității acestora de relaxare și dilatare.
Ne bazăm pe funcția de vasodilatare a arterelor coronare după masă, însă, în cazul unei mese bogate în grăsimi, aceasta este prima afectată. Pentru pacienții care se confruntă cu boli de inimă, suferința este vizibilă și imediată, din cauza fenomenului anginei pectorale.
Începe chiar de azi să iei în considerare câteva variante de reducere a consumului de grăsimi, iar corpul tău îți va mulțumi. Nu peste ani de zile, ci pe loc. Înlocuiește proteinele animale cu proteine vegetale de calitate cum ar fi ciuperci sau leguminoase.
Click aici dacă vrei să slăbești sau să înveți să mănânci sănătos!
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!