Îți propun să ne îndreptăm atenția asupra uneia dintre prezențele nelipsite din farfurie.
Citește articolul pentru a descoperi cum poți reduce consumul de sare în mod sănătos și, de ce nu, cât se poate de delicios pentru papilele gustative.
Cercetătorii ne arată că sunt două surse de risc major legate de obiceiurile noastre alimentare, care se fac vinovate de afecțiunile care pot deveni fatale sau de cele care implică apariția anumitor dizabilități. Prima se referă la consumul redus de fructe, asociat cu moartea a 5 milioane de oameni anual. A doua este consumul exagerat de sare, care provoacă indirect moartea a 4 milioane de oameni în fiecare an. (K Bibbins-Domingo, G M Chertow, P G Coxson, A Moran, J M Lightwood, M J Pletcher, L Goldman, Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease, „N Engl J Med”, 2010)
Nu mai adăuga sare la masă!
Începe prin a stopa sau a reduce adaosul de sare în timp ce pregătești mâncarea. Fii în continuare conștient de gesturile și obiceiurile tale. Știai că o treime dintre oameni adaugă sare la mâncare chiar înainte de a o gusta? Pur și simplu ne-a intrat în reflex.
Sunt convins că deja te întrebi cum e posibil să te bucuri de gustul alimentelor dacă lipsește sarea. Cu toții știm povestea „Sarea în bucate” și cunoaștem minunile pe care le poate face acest condiment la capitolul savoare. Este adevărat. La început, alimentele vor avea un gust mai fad, mai puțin convingător. Dar nu durează mai mult de două până la patru săptămâni ca situația să se remedieze. Sensibilitatea receptorilor gustului de sare din gură se va adapta în această perioadă de timp. Astfel, vei ajunge să apreciezi la fel de mult gustul preparatelor cu foarte puțină sare.
Din fericire, există și soluții care pot ajuta la potențarea gustului. Folosește condimente și plante aromatice care vor lăsa în plan secund absența sării, oferind arome irezistibile mâncării. Poți apela cu încredere la piper, ceapă, usturoi, boia de ardei dulce, busuioc, pătrunjel, cimbru, ardei iute, rozmarin, boia afumată, curry, coriandru, lămâie. Completează lista cu ceea ce îți dictează propriile papile gustative, iar mesele se vor transforma într-un răsfăț.
Evită alimentele procesate care conțin un mare adaos de sare!
În majoritatea țărilor din lume, aproximativ jumătate din cantitatea de sodiu provine de la alimentele procesate. Cu alte cuvinte, 50% din sarea pe care o consumăm provine din solnița personală. Ca o paranteză, ar trebui spus că în Statele Unite lucrurile stau cu totul altfel. Chiar dacă fiecare american ar reduce la minim cantitatea de sare adăugată acasă, nu ar dispărea decât o mică parte din sarea ingerată.
Din cauză că produsele procesate disponibile în supermarketurile americane conțin sare în abundență. Aparent, ai putea crede că această situație se află total în afara controlului tău. De fapt, realitatea este mult mai nuanțată. În primul rând, poți alege să reduci consumul de alimente procesate în general. Dezavantajele acestora pentru organism sunt multiple și nu au legătură numai cu excesul de sodiu.
Pe de altă parte, putem continua să cumpărăm produse alimentare procesate respectând niște reguli care ne vor ține departe de cele cu adevărat dăunătoare. (F Toldra, J M Barat, Strategies for salt reduction in foods, „Recent Pat Food Nutr Agric”, 2012)
Dacă cumpărăm produse alimentare procesate, există două trucuri pe care le putem folosi. În primul rând, încearcă să cumperi numai produse care au mai puține miligrame de sodiu enumerate printre ingrediente, în comparație cu porția recomandată măsurată în grame. Cu alte cuvinte, la o porție de 100 de grame trebuie să urmărești să apară listate mai puțin de 100 de miligrame de sodiu. În al doilea rând, poți compara miligramele de sodiu cu numărul caloriilor.
De exemplu, dacă alimentul respectiv conține 720 de miligrame de sodiu și are 260 de calorii, nu îți recomand să achiziționezi și să consumi acest produs. Caută alimente pe ale căror etichete apar mai puține miligrame de sodiu decât calorii.
În cazul menționat, nu este o variantă bună din cauză că 720 este mai mare decât 260. Explicația este simplă. Majoritatea oamenilor consumă aproximativ 2200 de calorii pe zi. Iar coincidența face ca 2300 să fie cantitatea maximă de miligrame de sodiu recomandate pentru persoanele perfect sănătoase sub 50 de ani. Cunoscând aceste formule de calcul simple îți va fi mai ușor să faci alegerile potrivite atunci când te afli în fața raftului.
Începe și tu chiar de astăzi să înlocuiești vizitele la supermarket cu plimbările la piață. Acolo te așteaptă alimente de sezon care nu au nevoie de etichete pentru a-ți arăta ce conțin, iar acesta este semnul că sunt cât mai naturale.
Ceapa verde și usturoiul proaspăt sunt în această perioadă aliatele tale de nădejde atunci când vine vorba despre salate sau despre mâncărurile de legume.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!