După ce, în articolele anterioare, am discutat despre cum să pierzi mai repede kilogramele în plus, îți propun să ne îndreptăm atenția asupra bunei funcționări a creierului. Citește articolul pentru a descoperi trucurile de dietă care ajută la menținerea sănătății cerebrale.
Fructele de pădure previn declinul cognitiv
Cercetătorii de la Harvard au studiat, în cadrul unui program de mare amploare, funcția cognitivă a mai mult de 16.000 de femei, timp de ani de zile. Una dintre constatările-cheie: consumul de fructe de pădure pe termen lung poate fi asociat cu rate semnificativ mai scăzute ale demenței. Afinele, murele, zmeura, căpșunele încetinesc declinul cognitiv inerent avansării în vârstă. Concret, în cazul participantelor la studiu, fructele de pădure au întârziat îmbătrânirea cognitivă cu 2 ani și jumătate.
Cărui fapt se datorează aceste rezultate impresionante? Fructele de pădure se remarcă printr-o serie de proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Accentul cade asupra antocianinelor, pigmenții naturali albastru-purpuriu specifici acestei categorii de fructe. S-a demonstrat capacitatea lor de a traversa bariera hemato-encefalică și de a acționa în interiorul regiunilor cerebrale responsabile pentru funcțiile învățării și memoriei.
Dacă te întrebi de ce nu ne axăm pe suplimente cu antocianine, ar fi util să afli că nu a existat niciun studiu care să le atribuie beneficiile cognitive exclusiv acestor fitonutrienți. Cu alte cuvinte, antocianinele își dovedesc eficiența atunci când consumăm fructele în sine. Practic, funcționează după principiul „Întregul este mai mare decât suma părților sale”. (J. A. Joseph, B. Shukitt-Hale, N. A. Denisova, D. Bielinski, A. Martin, J. J. McEwen, P. C. Bickford, Reversals of age-related declines in neuronal signal transduction, cognitive, and motor behavioral deficits with blueberry, spinach, or strawberry dietary supplementation, „J. Neurosci.”, 1999.)
Fructele și legumele reduc riscul de boli cerebrale
Dieta bazată pe plante joacă un rol semnificativ în menținerea sănătății, ajutând la diminuarea riscului de boli cronice. Dacă ne dorim să îmbătrânim frumos și sănătos, trebuie să devenim adepții consumului de alimente vegetale. Nu fac referire la soluțiile pentru prevenirea ridurilor, ci la încetinirea proceselor complexe pe care le parcurge orice organism odată cu trecerea timpului.
În fața unei asemenea evidențe, cercetătorii s-au întrebat dacă nu cumva fructele și legumele îi pot oferi și creierului protecție împotriva consecințelor îmbătrânirii. Creierul ocupă mai puțin de 2% din greutatea corpului, dar poate arde până la 50% din combustibilul necesar supraviețuirii. Două dintre cele mai serioase probleme cauzate de demență sunt cele de mișcare și dificultatea de a ne aminti lucrurile. Demența îi lipsește treptat pe adulții în vârstă de independență, autocontrol și chiar identitate.
De aceea, în ultima vreme a crescut exponențial interesul pentru rolul pe care polifenolii din plante îl pot îndeplini în tratamentul demenței. Există 4.000 de tipuri de fitonutrienți omniprezenți în alimentele de origine vegetală. Aceștia au capacitatea de a lupta împotriva oxidării și a inflamației, crescând totodată fluxul de sânge care ajunge la creier. (Schaffer S1, Eckert GP, Schmitt-Schillig S, Müller WE, Plant foods and brain aging: a critical appraisal, „Forum Nutr” 2006.)
Concluziile la care au ajuns studiile științifice
Multiple cercetări și-au propus să analizeze modul în care fructele pot interveni în prevenirea sau chiar inversarea schimbărilor neurologice asociate cu îmbătrânirea. Inițial, a fost testat în laborator efectul afinelor asupra cobailor. Dar deja se împlinește un deceniu de la primele studii asupra subiecților umani încheiate cu succes. Afinele aduc îmbunătățiri vizibile pentru memoria adulților mai în vârstă și pot preveni sau atenua degenerarea creierului.
Și alte fructe cu antocianine, de culoare albastru-violet, au fost supuse cercetărilor. Sucul de struguri a demonstrat beneficii similare, îmbunătățind învățarea verbală. S-a concluzionat că consumul de suc de struguri poate spori funcția cognitivă la adulții care se confruntă cu declinul memoriei. Te vei întreba poate de ce a fost testat sucul și nu strugurii întregi. Cercetătorii au apelat la această variantă din cauză că nu ar fi putut să proiecteze un placebo care să arate exact ca boabele de strugure și să aibă același gust, pentru a putea face o comparație validă. (R. Krikorian, T. A. Nash, M. D. Shidler, B. Shukitt-Hale, J. A. Joseph, Concord grape juice supplementation improves memory function in older adults with mild cognitive impairment, „Br. J. Nutr”, 2010.)
Efectul benefic a fost confirmat și în cadrul unor studii care au arătat ulterior creșterea activării neuronale în anumite părți ale creierului asociate cu memoria. Concluziile se întemeiază pe interpretarea unor scanări funcționale RMN.
Imaginează-ți numai ce implicații pot avea aceste descoperiri asupra sănătății tale! Nu este deloc dificil să integrezi fructele de pădure în dieta zilnică. Mai ales când ai o miză atât de importantă precum susținerea funcției optime a creierului pe o perioadă cât mai îndelungată.
Începe chiar de astăzi să adaugi 150 de grame de afine la iaurtul tău de dimineață. Alternativ, prepară-ți smoothie-uri cu afine, zmeură sau căpșuni, la care poți adăuga și alte fructe care îți plac. De asemenea, fructele de pădure sunt ideale pentru gustările rapide și delicioase de care ai nevoie pe parcursul zilei, între mesele principale.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!