După cum știi, în articolul trecut ți-am arătat cum să-ți prelungești starea de bine după sărbători, așa că astăzi am ales un alt subiect esențial legat de obiceiurile noastre alimentare zilnice.
Citește articolul pentru a descoperi de ce este recomandat să mâncăm cât mai diversificat.
Fiecare aliment are un rol specific în prevenirea bolilor grave
Toate legumele ne pot oferi protecție împotriva bolilor cronice. Nimic mai adevărat. Dar lucrurile sunt mult mai nuanțate, ca să nu spunem complicate. Concret, fiecare legumă conține o combinație și o cantitate de fitonutrienți unică. Vitaminele, mineralele, fibrele din compoziție diferențiază familiile de legume între ele, dar individualizează și legumele din cadrul aceluiași grup. Concluzia este simplă: pentru a obține cât mai multe beneficii pentru sănătate, trebuie să consumăm o cât mai mare varietate de legume.
Diversitatea este secretul vieții de calitate. Și o poate prelungi. Indiferent de cantitate, varietatea fructelor și legumelor consumate poate scădea riscul de cancer pulmonar. Adică dintre două persoane care mănâncă aceeași cantitate de fructe și legume, cea care mănâncă o varietate mai mare se expune unui risc de îmbolnăvire mai redus.
Află aici cum elimini 90% din bolile de inimă!
Varza, conopida, broccoli și varza de Bruxelles sunt asociate cu un risc mai mic de cancer în partea de mijloc și de dreapta a colonului. Partea din stânga a colonului este protejată mai eficient prin consumul de morcovi, dovleci și mere. Deci, diferite fructe și legume pot acționa diferit asupra diverselor părți ale aceluiași organ, atât de pregnant este rolul varietății. (N Annema, J S Heyworth, S A McNaughton, B Lacopetta, L Fritschi, Fruit and vegetable consumption and the risk of proximal colon, distal colon, and rectal cancers in a case-control study in Western Australia, „J Am Diet Assoc”, 2011)
Cu cât crește varietatea de fructe și legume consumate, cu atât scade riscul de îmbolnăvire
Dar nu este vorba doar de riscul de dezvoltare a cancerului. În urma unui studiu efectuat pe mii de bărbați și femei, a rezultat că varietatea fructelor și legumelor consumate este cheia reducerii riscului de diabet de tip 2. Au fost luate în calcul efectele cantității de vegetale pe care le-au mâncat, astfel încât să nu existe îndoieli privind sursa beneficiilor pentru sănătate. Diversitatea a fost asociată cu o reducere cu 8% a incidenței diabetului zaharat de tip 2. Iar un astfel de progres a fost atribuit efectelor individuale sau combinate ale numeroaselor substanțe fitochimice pe care le conțin fructele și legumele. Mai mult decât atât, s-a demonstrat și că varietatea de consum atrage după sine cantități mai mari de vegetale în dietă. (A J Cooper, S J Sharp, M A Lentjes, R N Luben, K T Khaw, N J Wareham, N G Forouhi, „Diabetes Care”, 2012)
Corpul uman are receptori specifici pentru anumite fructe și legume
Te întrebi probabil dacă are totuși vreo importanță dacă obținem alfa-caroten sau beta-caroten din alimentație. Până la urmă, ambii sunt recunoscuți pentru efectele antioxidante. Dar studiile au arătat că că există o legătură clară între substanțele fitochimice consumate și anumiți receptori și proteine din corpul nostru. De exemplu, organismul are un receptor de ceai verde, adică un receptor pentru EGCG, o componentă-cheie a acestui sortiment de ceai. Pentru fitonutrienții din struguri și ceapă există proteine speciale. Se pare că suntem dotați și cu un receptor specializat pentru broccoli. Recent, a fost identificat un receptor de suprafață celulară pentru un nutrient concentrat pe care îl conțin cojile de mere.
Află aici cum să consumi legumele pentru a maximiza aportul de nutrienți!
Aceste proteine-țintă sunt considerate indispensabile pentru asimilarea substanțelor hrănitoare, cu condiția să mâncăm vegetalele propriu-zise. Ideal este să mănânci o portocală în loc să iei o pastilă de vitamina C. Pentru că fructul în sine îți oferă și alte elemente-minune care nu se regăsesc în pilule.
Ce spun cercetătorii despre realitatea de pe mesele noastre
Potrivit unui sondaj recent, numărul adulților americani care declară că mănâncă tot ceea ce doresc este foarte mare. Din păcate, fructele și legumele se regăsesc prea puțin printre alimentele la care poftesc. Iar dacă sunt prezente, de cele mai multe ori se rezumă la salată de tip iceberg, cartofi congelați, cartofi proaspeți, chipsuri de cartofi sau conserve de roșii. În cantități mai mici au fost menționate și portocalele, bananele, sucul de mere, strugurii sau pepenii roșii. Așadar, lipsesc cele mai sănătoase fructe, respectiv fructele de pădure, dar și cele mai sănătoase legume, cele cu frunze verzi.
Începe chiar de astăzi să păcălești puțin anotimpul pregătindu-ți salate viu colorate, dintr-o mare varietate de fructe și de legume. Cumpără câte puțin din toate sortimentele disponibile la secțiunea cu vegetale proaspete de la supermarket. Apoi treci pe la frigidere și alege-ți fructele și legumele preferate, în varianta congelată. Mănâncă salatele pe post de garnitură și desert la masa de prânz.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!