Citește articolul și descoperă care este dieta care te ajută să nu pierzi masa musculară nici chiar la bătrânețe.
Adaosul de proteine – mit sau realitate
Persoanele sedentare care au peste 65 de ani pierd aproximativ 1% din masa musculară în fiecare an. Orice om care stă întins în pat toată ziua, la un moment dat își va pierde masa musculară. Dar vârstnicii pot pierde această masă musculară de șase ori mai repede decât oamenii tineri.
Efectele proteinelor asupra organsimului
Un studiu important (I Sample. Diets high in meat, eggs and dairy could be as harmful to health as smoking. The Guardian, March 5, 2014) a avut ca scop analiza efectelor unei diete bogate în proteine (carne, ouă, lactate). Rezultatele studiului au fost uimitoare și dramatice.
Astfel, persoanele sub 65 de ani care consumă carne, ouă și produse lactate în cantități mari prezintă un risc de 73 de ori mai mare de apariție a diabetului zaharat și a cancerului. Cei care consumă moderat aceste proteine prezintă un risc de 23 de ori mai mare, comparativ cu persoanele care mănâncă numai 50 g de proteine pe zi. Așadar, doar o dietă echilibrată și cu un aport de proteine mic e asociată cu o viață mai lungă.
Rezultatele studiului sugerează și că aportul scăzut de proteine în timpul vârstei mijlocii, urmată de un consum ridicat de proteine pentru vârstnici, poate optimiza durata de viață. Specialiștii au sugerat că oamenii de peste 65 de ani au nevoie de un conținut proteic mai mare. Acest lucru a creat însă o adevărată controversă. Așa că au apărut numeroase studii care au încercat să demonteze această ipoteză și să ofere rezultate care nu confirmă necesitatea unui număr mai mare de proteine pentru persoanele vârstnice.
Un astfel de studiu, efectuat în Japonia, a demonstrat că aceste scăderi ale masei musculare la vârstnici pot fi ținute sub control. Se pare că paricipantii au fost informați cu privire la rezultatele puterii lor musculare, ceea ce i-a determinat pe aceștia, în special pe bărbați, să facă eforturi și să se antreneze, reușind să își îmbunătățească masa musculară. (H Shimokata, F Ando, A Yuki, R Otsuka. Age-related changes in skeletal muscle mass among community-dwelling Japanese: a 12-year longitudinal study. Geriatr Gerontol Int. 2014 Feb;14 Suppl 1:85-92.)
Dieta proteică cu legume
Așadar, care este soluția, având în vedere că este deja dovedit că bătrânii pierd foarte ușor masa musculară? Este foarte simplu: legumele. Consumul unui număr mare de legume a fost asociat cu reducerea la jumătate a scăderii masei musculare. (J Kim, Y Lee, S Kye, Y S Chung, K M Kim. Association between healthy diet and exercise and greater muscle mass in older adults. J Am Geriatr Soc. 2015 May;63(5):886-92.) Efectul alcalin al legumelor poate neutraliza acidoza metabolică ce apare odată cu vârsta și care facilitează descompunerea musculară. Fasolea și alte legume de acest tip sunt singurele surse majore de proteine care au fost asociate cu o creștere a masei musculare la femeile cu vârste cuprinse între 18 și 79 de ani.
Așadar, dacă alegem să creștem consumul de proteine după vârsta de 65 de ani, ar fi de preferat ca acestea să aibă la bază plante care ne protejează organsimul și musculatura. Începe și tu chiar de azi cu o mâncare de mazăre la prânz, alături de o salată mare de legume proaspete.
Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Daca ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.
Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!