Astăzi ne îndreptăm atenția către legumele boabe. Citește articolul pentru a descoperi beneficiile surprinzătoare ale consumului de leguminoase.

Legumele boabe nu doar previn, ci pot trata boala vasculară periferică

Când spunem leguminoase ne referim la toate tipurile de fasole, mazăre, linte și năut. Acestea reprezintă o sursă excelentă de substanțe nutritive esențiale. Vitaminele, mineralele, fibrele, antioxidanții, toate se regăsesc pe această listă. În plus, boabele au marele avantaj de a fi ieftine.

Calitățile lor nutriționale ajută în cazurile de obezitate, rezistență la insulină, colesterol ridicat, inflamație și stres oxidativ, adică factori de risc cardiovascular. Studiile efectuate de la jumătatea secolului XX până în 1962 au constatat că fasolea reduce semnificativ nivelul colesterolului rău.

Click aici și descoperă cât ar trebui să ai colesterolul ca să nu te îmbolnăvești!

Boala vasculară periferică rezultă dintr-o diminuare a fluxului sanguin către picioare din cauza depunerii grăsimilor sub formă de plăci de aterom. Într-adevăr, boabele reduc tensiunea arterială, deci pot fi capabile să prevină bolile arteriale. Dar, mai mult decât atât, au capacitatea de a produce regresia bolii arteriale periferice. (Zahradka P, Wright B, Weighell W, et al, Daily non-soy legume consumption reverses vascular impairment due to peripheral artery disease, „Atherosclerosis”, 2013.)

Nu trebuie să crezi până nu vezi dovezile științifice

Studiul la care voi face referire a avut drept participanți 26 de persoane suferind de boala vasculară periferică. Practic, această boală se diagnostichează urmărindu-se indicele gleznă-braț. Acesta compară tensiunea arterială de la gleznă cu tensiunea arterială de la braț. O valoare a indicelui gleznă-braț este sub 0,9 semnalează o îngustare sau blocare a arterelor la nivelul picioarelor. În cadrul studiului, participanții au primit zilnic, timp de 8 săptămâni, câte un amestec de fasole, mazăre, linte și năut.

Citește și: Cum luptă fasolea împotriva cancerului!

Rezultatele au fost uimitoare. Numai pe baza acestei diete, în numai două luni, 4 dintre cei 26 de participanți au revenit la valorile normale ale indicelui gleznă-braț. În mod normal, odată cu trecerea timpului această afecțiune tinde să se înrăutățească, nicidecum să se vindece de la sine. Așadar, cercetătorii au ajuns la concluzia că o dietă bogată în legume poate determina îmbunătățiri majore ale funcției arteriale.

De asemenea, în cadrul altui studiu a fost adăugată fasole în dieta subiecților. Fasolea are un indice glicemic mic și un conținut de grăsimi saturate scăzut. Este bogată în fibre, potasiu și proteine ​​vegetale, fiecare dintre acestea având efecte de scădere a tensiunii arteriale. Exact asta a confirmat și rezultatul cercetării. (Jayalath VH, De souza RJ, Sievenpiper JL, et al, Effect of dietary pulses on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of controlled feeding trials, „Am J Hypertens”, 2014)

Rolul decisiv al leguminoaselor pentru sănătatea inimii

Bărbații și femeile care mănâncă mai multe boabe tind să aibă o inimă mai sănătoasă. Creșterea consumului de leguminoase reprezintă o abordare nutrițională eficientă în prevenirea bolii coronariene. Cercetătorii au pornit de la premisa că poate cei care mănâncă mai multe legume consumă în mod natural mai puțină carne sau mai puține alimente nocive. Însă au ținut cont în studiile lor de variabile precum consumul de carne, fumat și obiceiurile de mișcare ale subiecților. Au ajuns în cele din urmă la concluzia că o dietă din care nu lipsesc boabele asigură un grad ridicat de protecție cardiovasculară. Oamenii din categoria care a dat cele mai bune rezultate consumau leguminoase de patru sau mai multe ori pe săptămână.

Descoperă remediul natural la fel de eficient pentru bolile de inimă ca aspirina!

În Costa Rica, spre exemplu, populația generală consumă fasole zilnic. Acest obicei a fost asociat cu o scădere cu 38% a riscului de atac de cord. În plus, pe baza acestor factori alimentari se poate constata o scădere cu 8% a mortalității în toate cazurile de boală.

Începe chiar de astăzi să îți prepari propriile pateuri vegetale din fasole sau mazăre fierte și pasate împreună cu condimentele tale preferate. Consumă aceste preparate tartinabile împreună cu roșii, ardei și castraveți pe post de mic dejun, prânz sau chiar gustări. Variază mâncând hummus (pastă de năut) sau supă cremă de linte, sățioasă și răcoritoare pentru cină.

Ca întotdeauna, aștept feedback-ul tău la cristian@kilostop.ro. Dacă ți-a plăcut, dă click pe butonul de SHARE de mai jos ca să-l trimiți și prietenilor tăi de pe Facebook.

Multă sănătate și nu uita: mănâncă variat, nu prea mult, în special vegetale!

Distribuie articolul: